Jak powstała pizza?

Proste pomysły bardzo często przeradzają się w niezwykłe wynalazki. Prawidłowość ta nie ominęła poprzez wieki również popularnej dziś (najpopularniejszego elementu kuchni włoskiej) pizzy.

Niewielu smakoszy okrągłego placka zdaje sobie sprawę, że jeszcze nieco ponad 200 lat temu poprzez fakt, że zajadają się pizzą uznani zostaliby za biedaków. Okrągłe ciasto znane było już w czasach starożytnych – Grecy wypiekali podpłomyki, które następnie smarowali oliwą i obsypywali ziołami. Po upadku greckich polis i podbiciu ich przez Rzym, mieszkańcy rodzącego się imperium (ci biedniejsi) również szybko poznali się na tym prostym produkcie. Rewolucję jednak przyniósł dopiero koniec  wieku XVII, gdy do Europy dotarły z Ameryki pomidory. Pizza, w formie i kształcie takiej jaką znamy z dzisiejszych pizzerii (a zdecydowaną większość rodzajów i wariacji pizzy serwuje obecnie  niemal każda pizzeria w Szczecinie, nie odbiegając pod tym względem od europejskich trendów), pojawiła się we Włoszech w dziewiętnastym wieku – długi czas była po prostu zwyczajnym plackiem wypiekanym z małowartościowej mąki, na który nakładano wszystko co było pod ręką – (najczęściej z pańskiego stołu, które biedniejsi obywatele znajdowali w koszach miłosiernie wystawionych za mur pałaców i rezydencji): kawałki sera, plasterki niedojedzonych wędlin, owoce, warzywa. Słowem – aby to wszystko trzymało się razem pieczono okrągły chlebek i nakładano na niego to co akurat było do zdobycia w pobliżu. Tak traktowana była pizza aż do momentu, gdy w roku 1889 królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka odwiedziła Neapol. Na jej cześć przygotowano specjalną pizzę, do której dodano czerwone pomidory, biały ser mozzarella i zieloną bazylię. Dzięki temu pizza przybrała narodowe barwy Włoch, co urzekło królową. Na jej cześć tak skomponowaną pizzę nazywa się do dziś:  Margarita. Jest to najpopularniejsza odmiana pizzy na świecie.