O czy pamiętać otwierając pizzerię?

Zanim przystąpimy do działania w celu otwarcia naszej własnej pizzerii, powinniśmy powściągnąć emocje i na spokojnie, chłodno przeanalizować wszystkie dostępne środki i możliwości dokonania tego celu możliwie najszybciej i najniższym kosztem – ale tak, aby w żadnej sposób nie obniżyć jakości naszych usług. Większość ludzi zna najważniejszą zasadę w prowadzeniu lokali tego typu (tak zwanej małej gastronomii) mówiącą, że najważniejsza jest lokalizacja i łatwy dojazd, parking, oświetlenie wieczorem itd. Jest to oczywiście prawda, wielu jednak po osiągnięciu tego celu wpada w wir niepotrzebnych zgoła wydatków, sugerując się kolejnym prawidłem, że otwarcie lokalu musi dużo kosztować. Tymczasem można w dość prosty sposób ograniczyć zbędne wydatki. W przypadku nowo otwartych lokali tym, co spędza właścicielom sen z powiek bywa najczęściej owiany już złą sławą SANEPID (Państwowa Inspekcja Sanitarna) którego urzędnicy muszą zatwierdzić nasz lokal jako zdatny do prowadzenia działalności mającej związek ze sprzedażą żywności. Musimy zatem nie tylko wyposażyć łazienkę i toaletę jak również zapewnić stały dostęp do bieżącej wody – z tym nie ma większego problemu. Najwięcej wydatków pochłania wyposażenie wnętrza. Trzeba przecież zapewnić taki rodzaj mebli (stolików, krzeseł) które po pierwsze muszą być wytrzymalsze niż zwykłe, nie połamią się zbyt szybko a poza tym nie mogą być łatwopalne. Podobnie rzecz się na z wykładzinami i podłogami – łatwo przesadzić z doborem drogich elementów tego typu jeśli nie sprawdzi się tańszych ich odpowiedników. Również kwestia reklamy nie jest w dzisiejszym świecie tak kosztowna jak dawniej – najczęściej wystarczy zareklamować nasz lokal w Internecie (np. pod prostym hasłem: Pizzeria Szczecin). Utrzymujmy wysoką jakość naszych usług a w powiązaniu z dobrą lokalizacją nasza pizzeria powinna się sama rozreklamować wśród zadowolonych klientów.

Lokal w którym powstanie pizzeria

Gdy zamierzamy otworzyć lokal tak zwanej małej gastronomii (np. pizzerię) musimy przebrnąć przez masę mniej lub bardziej uciążliwych wymogów stawianych przed nami przez prawo, rozliczne przepisy dotyczące bezpieczeństwa a także zasad, którymi musimy się kierować aby nasz przyszły biznes nie okazał się klapą i aby zapewnić mu dobre, sprawne prosperowanie. Po pierwsze trzeba zająć się sprawą dobrej lokalizacji naszego przedsięwzięcia – zarówno miejsce (budynek, w którym otworzymy lokal) jak i okolica są niezwykle ważne. Nie tylko okazja wynajmu (jeśli taka się nam szczęśliwie przytrafi) po dobrej cenie stanowić powinna istotny element naszego planowanego działania – powinniśmy najpierw przeprowadzić coś na kształt rozpoznania terenu: rozejrzeć się czy w obszarze, który nas interesuje nie znajduje się przypadkiem już jakaś inna pizzeria Szczecin jest jednak nimi usiany dosyć nierównomiernie, zatem mamy jeszcze szanse trafić na spore skupisko ludzi, którzy odczuwają niedosyt z powodu długiego oczekiwania na zamówienie. I to powinien być sygnał dla nas. Łatwo to sprawdzić – obecnie żadne przedsięwzięcie nie istnieje przecież jeśli nie jest zareklamowane w Internecie, zatem wystarczy wpisać w wyszukiwarkę np. pizzeria Szczecin Słoneczne i już mamy pewien ogląd na ilość takich lokali na danym obszarze. W dalszej perspektywie, kiedy już mamy odpowiadający nam lokal, zadbać musimy o odpowiednie jego wyposażenie. Wbrew pozorom sama kwestia maszyn nie stanowi na tym etapie największego wydatku – musimy użyć takich materiałów przy wystroju wnętrza, aby SANEPID nie zakwestionował zdatności do prowadzenia działalności gastronomicznej. Niepalne wykładziny lub podłogi, zasłony itp. – wszystko to potrafi narazić nas na spore koszta. Dopiero teraz przychodzi czas na dobór maszyn – pieca, krajalnic itd.

Otworzenie własnej pizzerii

Rozpoczynając działalność w tak zwanej małej gastronomii trzeba najpierw prześledzić nie tylko rynek usług, które mamy wykonywać ale również i dogodny dla tego celu teren. W tym pierwszym względzie łatwo pójść za panującym trendem i zaoferować naszym potencjalnym klientom popularną pizzę. Jeśli otwartym przez nas lokalem na być zatem pizzeria Szczecin jako miasto będzie stanowił dla nas niemałe ułatwienie. Wynika to z faktu, że miasto nasycone jest lokalami gastronomicznymi i innymi tego typu dość nierównomiernie – silnie reprezentowane w centrum uwidacznia dość znaczne braki jeśli chodzi o obrzeża. Dlatego też lokalizacja naszej pizzerii w danym obszarze miasta jest nie mniej ważna niż samo pomieszczenie i sprzęt, który zamierzamy zakupić. Poza tym musimy podjąć decyzję, czy nasz lokal będziemy prowadzili samodzielnie czy włączymy się w swego rodzaju wspólnotę z innymi lokalami skupionymi w tak zwanym  systemie franczyzowym. System franczyzowy polega na tym, że wyrobiona, znana marka udziela nam swojego szyldu (i jakby nie było – prestiżu) doradza w prowadzeniu naszego biznesu – doborze sprzętu, artykułów, przepisów a nawet może mieć zastrzeżenia co do zatrudnionych przez nas pracowników. Nie wspominając oczywiście o kosztach takiej protekcji. Protektor taki pomoże nam również poradzić sobie z wymogami wynikającymi z przepisów SANEPIDu. Warto jednak głębiej zastanowić się nad sensownością takiego wyboru, ponieważ będąc miastem w którym praktycznie w każdej dzielnicy znajduje się już jakaś pizzeria Szczecin i jego mieszkańcy przywiązani są bardziej do jakości poszczególnych lokali i małą raczej uwagę zwracają na głośne marki (więcej nawet – głośne marki często kojarzą im się z wysokimi cenami za dość marną jakość).

Inwestycja w branżę gastronomiczną

Inwestycja w branżę gastronomiczną wydaje się najmniej ryzykowną spośród możliwych do rozpoczęcia dziedzin działalności na współczesnym rynku usługowym. Przecież ludzie zawsze jedli i będą jeść. Podnosząca się stale od połowy lat 90tych stopa życiowa Polaków spowodowała najpierw wielki boom a później trwającą aż do dziś modę na wszelkiego rodzaju posiłki poza domem – od napęczniałych, ociekających tłuszczem kebabów, hamburgerów, hot dogów – poprzez pizzę, smażone kurczaki na nieco (lub zgoła bardziej niż nieco) wykwintniejszych potrawach serwowanych w restauracjach. Jednakże jeśli mówimy o średniej warstwie społeczeństwa (najczęściej studentach czy też ludziach utrzymujących się z pracy własnych rąk) szeroko rozumiany Fast Food stanowi często główną bazę żywieniową. Ciekawą kwestię stanowi fakt, że dawniej najpopularniejsze „potrawy” z Fast foodu – hamburgery, cheeseburgery, frytki, kebaby – oddają zdecydowanie pole pizzy. Pizzeria Szczecin to hasło, po wpisaniu którego w wyszukiwarkę internetową pokaże się nam spora lista lokali na terenie naszego miasta. Jedynie od naszych upodobań zależy, która z nich przypadnie nam do gustu, której ofertę będziemy chcieli wypróbować. A wypróbowywać je możemy nie wychodząc nawet z domu – większość pizzerii bowiem oferuje szybki dowóz pizzy do domu klienta, pod warunkiem, że zamówienie realizowane będzie względnie blisko lokalu (w tej samej dzielnicy). Pizzeria Szczecin – jako coś w rodzaju jednolitej (choć lokale nie są ze sobą powiązane w żaden sposób) powiedzmy dziedziny usługowej w mieście posiada dość zróżnicowaną ofertę różnorakich rodzajów pizzy. Niemniej gatunek naprawdę oryginalny ciężko znaleźć – większość z nich stanowi jedynie mniej lub bardziej wymyślne wariacje oryginału. Nie oznacza to bynajmniej, że w każdej szczecińskiej pizzerii spotkamy takie same smaki.

Wzrost popularności pizzy

Pizza stała się w ostatnich latach najpopularniejszym posiłkiem serwowanym „na mieście” ze wszystkich oferowanych w przeróżnych restauracjach i lokalach gastronomicznych. Toczą się spory czy należy uznać pizzę za danie typu „Fast food” czy nie. Ta druga opcja przypadła by do gustu szczególnie właścicielom pizzerii. Pizzerie znaleźć można w każdym, nawet niewielkim, mieście i miasteczku. Minęły czasy, kiedy mieszkańcy małych miast i wiosek kojarzyli okrągły, smakowity placek nieodmiennie z wycieczką do, najczęściej wojewódzkiego, miasta. Lokalizacja pizzerii odgrywa niemniejszą rolę niż sama jakość produktu. Utarł się ogólny pogląd, że najlepiej otwierać lokal w centrum (lub w pobliżu centrum) miasta. Tymczasem, na przykładzie Szczecina – aby daleko nie szukać – samo centrum jest tak przeładowane lokalami wszelkiego typu, że ostra konkurencja szybko zabija nowe inicjatywy. Dlatego też w temacie: pizzeria Szczecin (tak lokalni, szczecińscy jak i coraz częściej napływający spoza miasta przedsiębiorcy) rozglądają się za umiejscowieniem swojego lokalu na tak zwanych obrzeżach. W przypadku Szczecina (a także wielu innych polskich miast), w którym centrum stanowi zazwyczaj jedynie fasadę a większość mieszkańców swoje domy posiada właśnie na tzw. przedmieściach jest to rozwiązanie najbardziej optymalne. Na taki stan rzeczy wpływa po pierwsze fakt, że odległe zakątki miasta nie są nasycone lokalami w ogóle – zatem pizzeria będzie miała coś na kształt monopolu (wszakże nikomu nie będzie chciało się spędzić kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu (wszyscy wiemy jak działa komunikacja miejska w Szczecinie) minut w autobusie czy tramwaju). Po drugie obsługująca daną dzielnicę pizzeria zapewni dowóz dania, które nie zdąży wystygnąć. Wyszukując hasło: pizzeria Szczecin warto zatem dopisać nazwę ulicy bądź dzielnicy, w której się znajduje.

Pizza jako fast food

Rodzimy rynek restauracji typu Fast food, mimo, że jako taki dopiero niedawno pojawił się w naszym kraju, już dorobił się, a raczej dorabia się stale, licznych rozgałęzień i przekształceń. Produktem, który niewątpliwie zawojował cały świat, i od którego całe to Fast foodowe szaleństwo się zaczęło była, zdawało by się, zwyczajna długa bułka z parówką. Ciężko odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie kto i kiedy stworzył, w sumie idiotyczną, nazwę „gorący pies” dla kanapki z parówką. Istnieje wiele wersji legend, mającej opisywać okoliczności tego „znamiennego” wydarzenia. Jedna z nich (chyba najbardziej prawdopodobna) głosi, że sprzedawca, który z rozmysłem załadował parówkę do bułki (oczywiście w Ameryce, bo jakże by inaczej), wykrzykiwał, że sprzedaje gorące jamniki w bułce (być może tak tam mówiono na parówki, wszakże  i jamnik i parówka długimi są) a że jamnik to pies, ciągu dalszego łatwo się domyślić. Minęło parę lat, zaczął się wiek XX i popularny hot – dog doczekał się konkurentów: Hamburger, chociaż nazwa brzmi z niemiecka, również narodził się w USA jako ordynarna kanapka (mniej nawet wymyślna, choć trudno w to uwierzyć, od hot – doga) tyle, że sprzedawana masowo. Hamburgery spowodowały przełom, zaczęto zakładać restauracje specjalnie dla nich a one same stały się podstawą kuchni amerykańskiej. Obok Fast foodów rozwinął się cały dział handlowy, reklamowy a nawet rozrywkowy. Obecnie palmę pierwszeństwa (przynajmniej w Europie) odebrała hamburgerom i hot – dogom pizza. Doszło do tego, że nie potrzebuje ona już nawet promocji – nawet miejsca o topornych, niewyszukanych nazwach, jak np. Pizzeria Szczecin, mogą mieć pewność , że samo magiczne słowo „pizza” przysporzy im klienteli.

Historia pizzy

Historia potraw  – ogólnie historia jedzenia – jest tak długa jak długie są dzieje ludzkości. Często nie zdajemy sobie nawet sprawy (nie jesteśmy w stanie zdać sobie sprawy) z tego jak wiele zmyślnie skomponowanych, wykwintnych często, dań powstało w odległych wieków – czy to średniowiecza czy wreszcie starożytności nawet. Nie przechodzi nam nawet przez głowę myśl jakże fascynujące, jak zajmujące mogą być dzieje kompozycji składników, które beztrosko wpychamy do ust. O ile chleb, chodź powszechny w jadłospisie (ba! Stanowiący – śmiało można powiedzieć, że – ponad 90% pożywienia współczesnych Polaków) budzi świadomość faktu swojego wręcz biblijnego pochodzenia o tyle jego liczne metamorfozy, odmiany, swoiste rozgałęzienia drzewa jego rozwoju stanowią dla przeciętnego owego chleba zjadacza misterną tajemnicę. Bo czy ktoś zastanawia się nad tym, że chleb, który trzyma w chlebaku w czasach swojej „młodości” stanowił cienki, szeroki placek (pieczony poprzez wylewanie ciasta na gorący kamień)? Samych rodzajów chleba poprzez wieki namnożyło się wiele – swoją wersję mają Żydzi, inną Europejczycy, jeszcze inną mieszkańcy Ameryki Południowej. Prawdziwym szokiem jednak może okazać się fakt, że swoistym rodzajem chleba jest również najpopularniejsza chyba dziś potrawa – pizza! Tak, pizza to chleb! Jej pierwsze rodzaje (choć może być to dość naciągana hipoteza, aczkolwiek wiarygodna) jedli już starożytni Grecy – smarując oliwą chlebowy placek. W czasie, gdy z Ameryki zaczęto sprowadzać pomidory, stały się one obok sera podstawowym składnikiem pizzy. Pierwsze pizzerie pojawiły się w Mediolanie – tam właśnie narodził się przepis na najpopularniejszą pizzę wszechczasów – Margaritę. Obecnie pizzerie spotkać można w każdym większym mieście i miasteczku na całym świecie. W Polsce również pod koniec lat 90. zalały większe ośrodki miejskie i skutecznie konkurują z restauracjami. Jeśli chodzi o różnorodność, pizza posiada sporo odmian – niemniej każda pizza, (aby być prawdziwą pizzą) niezależnie czy jest to pizzeria Szczecin czy Kraków, a może Warszawa, musi stanowić okrągłe ciasto z dodatkami na górze. Proste i genialne połączenie.

Co każda pizzeria ma w swojej ofercie?

Sekretem niezwykłej i wciąż rosnącej na całym świecie popularności pizzy jest to, że można dodawać do niej praktycznie wszystkiego. Wynika to ze sposobu w jaki sama potrawa powstała. Ubodzy Włosi wrzucali na chlebowy placek to co akurat mieli w zanadrzu. Mniej więcej w taki sam sposób powstają obecne nowe rodzaje pizzy. Pizzeria Szczecin oferuje swoim klientom wszystkie podstawowe, doceniane w Europie i reszcie świata rodzaje pizzy, takie jak chociażby niezastąpiona Margharita, pizza meksykańska czy neapolitańska. Przyjrzyjmy się zatem głównym rodzajom smakowitego prostego, okrągłego placka jakie można spotkać w większości pizzerii w naszym mieście:

– Wspomniana już najpopularniejsza na świecie pizza Margharita to połączenie bazylii, sera mozzarella  i oczywiście pomidorów. Niemal każda pizzeria Szczecin umieszcza Margheritę na początku menu.

– Pizza neapolitańska z kolei stanowi połączenie składników występujących naturalnie u wzgórz Wezuwiusza: pomidory San Marzano i ser mozzarelli di bufala campana, która jest robiona z mleka krów wypasanych na bagnach Kampanii i Lazio. Niemniej z powodzeniem można zastąpić je naszymi produktami a nie pizza nie straci bogatego smaku.

– Pizza siciliana – łącząca w sobie wszystkie najlepsze smaki słonecznej Italii: sos pomidorowy, oregano, mozzarella, kapary, anchois, oliwki, czosnek,  oraz szynka.

– Pepperoni – to taka trochę jakby uboższa wersja Siciliany, zawiera sos pomidorowy (bez całych kawałków pomidorów), oregano, ser mozzarella i oczywiście pepperoni.

– Hawajska – to dość dziwny wynalazek, tym dziwniejsze więc, że stanowi jeden z najpopularniejszych rodzajów pizzy. Zawiera, oprócz podstawowych składników, takich jak ser, oregano, szynka również słodkie kawałki ananasa.

To oczywiście nie wszystkie rodzaje pizzy jakie można spotkać w naszych pizzeriach, niemniej są niewątpliwie najbardziej lubiane przez naszych klientów.