Co każda pizzeria ma w swojej ofercie?

Sekretem niezwykłej i wciąż rosnącej na całym świecie popularności pizzy jest to, że można dodawać do niej praktycznie wszystkiego. Wynika to ze sposobu w jaki sama potrawa powstała. Ubodzy Włosi wrzucali na chlebowy placek to co akurat mieli w zanadrzu. Mniej więcej w taki sam sposób powstają obecne nowe rodzaje pizzy. Pizzeria Szczecin oferuje swoim klientom wszystkie podstawowe, doceniane w Europie i reszcie świata rodzaje pizzy, takie jak chociażby niezastąpiona Margharita, pizza meksykańska czy neapolitańska. Przyjrzyjmy się zatem głównym rodzajom smakowitego prostego, okrągłego placka jakie można spotkać w większości pizzerii w naszym mieście:

– Wspomniana już najpopularniejsza na świecie pizza Margharita to połączenie bazylii, sera mozzarella  i oczywiście pomidorów. Niemal każda pizzeria Szczecin umieszcza Margheritę na początku menu.

– Pizza neapolitańska z kolei stanowi połączenie składników występujących naturalnie u wzgórz Wezuwiusza: pomidory San Marzano i ser mozzarelli di bufala campana, która jest robiona z mleka krów wypasanych na bagnach Kampanii i Lazio. Niemniej z powodzeniem można zastąpić je naszymi produktami a nie pizza nie straci bogatego smaku.

– Pizza siciliana – łącząca w sobie wszystkie najlepsze smaki słonecznej Italii: sos pomidorowy, oregano, mozzarella, kapary, anchois, oliwki, czosnek,  oraz szynka.

– Pepperoni – to taka trochę jakby uboższa wersja Siciliany, zawiera sos pomidorowy (bez całych kawałków pomidorów), oregano, ser mozzarella i oczywiście pepperoni.

– Hawajska – to dość dziwny wynalazek, tym dziwniejsze więc, że stanowi jeden z najpopularniejszych rodzajów pizzy. Zawiera, oprócz podstawowych składników, takich jak ser, oregano, szynka również słodkie kawałki ananasa.

To oczywiście nie wszystkie rodzaje pizzy jakie można spotkać w naszych pizzeriach, niemniej są niewątpliwie najbardziej lubiane przez naszych klientów.