Historia pizzy

Historia potraw  – ogólnie historia jedzenia – jest tak długa jak długie są dzieje ludzkości. Często nie zdajemy sobie nawet sprawy (nie jesteśmy w stanie zdać sobie sprawy) z tego jak wiele zmyślnie skomponowanych, wykwintnych często, dań powstało w odległych wieków – czy to średniowiecza czy wreszcie starożytności nawet. Nie przechodzi nam nawet przez głowę myśl jakże fascynujące, jak zajmujące mogą być dzieje kompozycji składników, które beztrosko wpychamy do ust. O ile chleb, chodź powszechny w jadłospisie (ba! Stanowiący – śmiało można powiedzieć, że – ponad 90% pożywienia współczesnych Polaków) budzi świadomość faktu swojego wręcz biblijnego pochodzenia o tyle jego liczne metamorfozy, odmiany, swoiste rozgałęzienia drzewa jego rozwoju stanowią dla przeciętnego owego chleba zjadacza misterną tajemnicę. Bo czy ktoś zastanawia się nad tym, że chleb, który trzyma w chlebaku w czasach swojej „młodości” stanowił cienki, szeroki placek (pieczony poprzez wylewanie ciasta na gorący kamień)? Samych rodzajów chleba poprzez wieki namnożyło się wiele – swoją wersję mają Żydzi, inną Europejczycy, jeszcze inną mieszkańcy Ameryki Południowej. Prawdziwym szokiem jednak może okazać się fakt, że swoistym rodzajem chleba jest również najpopularniejsza chyba dziś potrawa – pizza! Tak, pizza to chleb! Jej pierwsze rodzaje (choć może być to dość naciągana hipoteza, aczkolwiek wiarygodna) jedli już starożytni Grecy – smarując oliwą chlebowy placek. W czasie, gdy z Ameryki zaczęto sprowadzać pomidory, stały się one obok sera podstawowym składnikiem pizzy. Pierwsze pizzerie pojawiły się w Mediolanie – tam właśnie narodził się przepis na najpopularniejszą pizzę wszechczasów – Margaritę. Obecnie pizzerie spotkać można w każdym większym mieście i miasteczku na całym świecie. W Polsce również pod koniec lat 90. zalały większe ośrodki miejskie i skutecznie konkurują z restauracjami. Jeśli chodzi o różnorodność, pizza posiada sporo odmian – niemniej każda pizza, (aby być prawdziwą pizzą) niezależnie czy jest to pizzeria Szczecin czy Kraków, a może Warszawa, musi stanowić okrągłe ciasto z dodatkami na górze. Proste i genialne połączenie.