Otworzenie własnej pizzerii

Rozpoczynając działalność w tak zwanej małej gastronomii trzeba najpierw prześledzić nie tylko rynek usług, które mamy wykonywać ale również i dogodny dla tego celu teren. W tym pierwszym względzie łatwo pójść za panującym trendem i zaoferować naszym potencjalnym klientom popularną pizzę. Jeśli otwartym przez nas lokalem na być zatem pizzeria Szczecin jako miasto będzie stanowił dla nas niemałe ułatwienie. Wynika to z faktu, że miasto nasycone jest lokalami gastronomicznymi i innymi tego typu dość nierównomiernie – silnie reprezentowane w centrum uwidacznia dość znaczne braki jeśli chodzi o obrzeża. Dlatego też lokalizacja naszej pizzerii w danym obszarze miasta jest nie mniej ważna niż samo pomieszczenie i sprzęt, który zamierzamy zakupić. Poza tym musimy podjąć decyzję, czy nasz lokal będziemy prowadzili samodzielnie czy włączymy się w swego rodzaju wspólnotę z innymi lokalami skupionymi w tak zwanym  systemie franczyzowym. System franczyzowy polega na tym, że wyrobiona, znana marka udziela nam swojego szyldu (i jakby nie było – prestiżu) doradza w prowadzeniu naszego biznesu – doborze sprzętu, artykułów, przepisów a nawet może mieć zastrzeżenia co do zatrudnionych przez nas pracowników. Nie wspominając oczywiście o kosztach takiej protekcji. Protektor taki pomoże nam również poradzić sobie z wymogami wynikającymi z przepisów SANEPIDu. Warto jednak głębiej zastanowić się nad sensownością takiego wyboru, ponieważ będąc miastem w którym praktycznie w każdej dzielnicy znajduje się już jakaś pizzeria Szczecin i jego mieszkańcy przywiązani są bardziej do jakości poszczególnych lokali i małą raczej uwagę zwracają na głośne marki (więcej nawet – głośne marki często kojarzą im się z wysokimi cenami za dość marną jakość).