Wzrost popularności pizzy

Pizza stała się w ostatnich latach najpopularniejszym posiłkiem serwowanym „na mieście” ze wszystkich oferowanych w przeróżnych restauracjach i lokalach gastronomicznych. Toczą się spory czy należy uznać pizzę za danie typu „Fast food” czy nie. Ta druga opcja przypadła by do gustu szczególnie właścicielom pizzerii. Pizzerie znaleźć można w każdym, nawet niewielkim, mieście i miasteczku. Minęły czasy, kiedy mieszkańcy małych miast i wiosek kojarzyli okrągły, smakowity placek nieodmiennie z wycieczką do, najczęściej wojewódzkiego, miasta. Lokalizacja pizzerii odgrywa niemniejszą rolę niż sama jakość produktu. Utarł się ogólny pogląd, że najlepiej otwierać lokal w centrum (lub w pobliżu centrum) miasta. Tymczasem, na przykładzie Szczecina – aby daleko nie szukać – samo centrum jest tak przeładowane lokalami wszelkiego typu, że ostra konkurencja szybko zabija nowe inicjatywy. Dlatego też w temacie: pizzeria Szczecin (tak lokalni, szczecińscy jak i coraz częściej napływający spoza miasta przedsiębiorcy) rozglądają się za umiejscowieniem swojego lokalu na tak zwanych obrzeżach. W przypadku Szczecina (a także wielu innych polskich miast), w którym centrum stanowi zazwyczaj jedynie fasadę a większość mieszkańców swoje domy posiada właśnie na tzw. przedmieściach jest to rozwiązanie najbardziej optymalne. Na taki stan rzeczy wpływa po pierwsze fakt, że odległe zakątki miasta nie są nasycone lokalami w ogóle – zatem pizzeria będzie miała coś na kształt monopolu (wszakże nikomu nie będzie chciało się spędzić kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu (wszyscy wiemy jak działa komunikacja miejska w Szczecinie) minut w autobusie czy tramwaju). Po drugie obsługująca daną dzielnicę pizzeria zapewni dowóz dania, które nie zdąży wystygnąć. Wyszukując hasło: pizzeria Szczecin warto zatem dopisać nazwę ulicy bądź dzielnicy, w której się znajduje.